Říká se jí nejkrásnější místo Sicílie. Je to menší městečko v provincii Messina na severovýchodě Sicílie v Itálii. Taormína leží na pobřeží Jónského moře, na hoře Monte Tauro, v nadmořské výšce 204 m. Taormína je pro turisty velmi známá a oblíbená. Každým rokem se zde sjíždějí turisté z celého světu.

Já jsem ji navštívila v 9/2020, v době kovidu a můžu říci, že jsem si ji užila neskutečně, díky toho, že nebylo tolik turistů a dalo se v pohodě projít toto úžasné městečko, nasát přímořskou atmosféru a hlavně se dalo posadit kdekoliv v restauraci. Za normálních okolností by se vůbec nedalo.

Taormína

Taormína vás okouzlí nejen historii, ale krásnými výhledy na moře či Etnu, malebnými uličkami kde na vás čekají lákavé pamlsky, občerstvení nebo obchůdky i s luxusními značky.

V Taormíně můžete vidět krásný normandský kostel Duomo di Taormina, kde se konají i svatby, fontánu Quattro Fontane di Taormina nebo divadlo The Odeon za kostelem z doby římské.

A kdo má rád nějaký ten výšlap navíc, může se podívat po schodech na horu až na hrad. My měli smůlu, zrovna byl zavřený. Tak příště.

Sicilská kuchyně je stejně bohatá jako sicilská historie. Mísí se zde všechny kultury, které na ostrově působily. Na vaření se používá rýže, šafrán, rozinky, hřebíček, skořice a také kuskus. Zdejší kuchyně nemůže existovat také bez rajčat, česneku a olivového oleje.

Z tradičních pokrmů si zde můžete v restauraci objednat Pasta con le sarde – těstoviny se sardinkami, Arancini. smažené plněné rýžové kuličky v několika variantách nebo Pesto alla siciliana– pesto z rajčat, sýra pecorino, česneku, olivového oleje a mandlí.

Ze sladkosti si zde zkuste vynikající zmrzlinu Gelato. Opravdu ta je boží a zajděte si na ní hned po vstupu, když přejdete Porta Messinu ( vstupní bránu směrem od lanovky) do městečka budete mít po pravé straně cukrárnu. Zajděte si tam a budete unešeni.

V Taormíně na každém rohu narazíte na excluzívní trubičky čímkoli plněné s názvem Cannoli. Většinou jsou trubičky plněné ricottou, často s kandovaným ovocem nebo čokoládou a  jsou absolutní delikatesou.

Cannoli

Vyhlášenou sladkosti v Taormíně je i Granita. Granita je vlastně ochucený drcený led, který má svůj původ v arabském šerbetu. Najdete ho snad ve všech příchutích, na něž si jen vzpomenete. Okusila jsem citronový, ten je pro místní klasika, ale více mi chutnal pistáciový. Granitu nemají všude, musíte se ptát a místní vám poradí, tak jako nám.

Granita

Pokud budete mít chuť okusit víno, tak jsou opravdu skvělá. Můžete si v restauraci domluvit pro skupinky i degustaci s výkladem.

Na Sicílii se vyrábí vína bílá, červená i růžová. Nejznámější odrůdou je Nero d’Avola. Mezi nejznámější vína patří také Malvasia delle Lipari vyráběná na Liparských ostrovech. 

A co přivést domů? Třeba rodince jako suvenýr? Já jsem zašla to stánku v jedné uličce a ,,bába kořenářka“ mi nabídla skoro všechno a taky jsem veškeré suvenýry koupila tam.

Od koření na špagety, tak různé druhy těstovin, pistáciové špagety (já pistácie zbožňuji), mořské soli, medy, marmelády, apod. Hodně mě tam zaujaly čokolády opět s různou příchutí, dokonce s mariánkou.

Po degustaci vína, jsem nakoupila i místní víno přímo z restaurace nebo z obchůdků. Od bílých, červených, výběr byl velký.

I z oblečení se dalo nakupovat, šaty, trička, boty, kabelky a dokonce se dají pořídit i pěkně luxusní kousky ve značkových buticích.

Pokud vás přestanou bavit obchody nebo degustace jídel a nápojů, sjeďte dolů lanovkou a budete hned u moře. jednu cestu jsem šla pěšky, dá se, ale je to docela dost schodů nebo po serpentýnkách mezi autami nic příjemného.

Z pláží pod Taormínou najdete Isola Bella, malý ostrůvek, který je znám jako Perla Jónského moře. Existuje tam úzká cesta, která často spojuje ostrov s pevninskou pláží. Ostrov je obklopen mořskými jeskyněmi a má malou a poměrně skalnatou pláž, která je oblíbeným cílem k opalování.

Tak šťastnou cestu a příště na Etně.

Jana Žáčková
Jana je vášnivá cestovatelka a díky zkušenostem může ukázat lidem, jak se vydat na svou první dovolenou bez cestovky, levněji a častěji. Ukazuje i to, že v každém finančním rozpočtu se najdou prostředky na cestování. Více se dozvíte: Můj příběh si přečtěte zde >> Jana je autorkou eBooku Cestuj bez obav a za polovic, kde ukazuje lidem, jak se dá v dnešní době cestovat bez závislosti na cestovkách a podle svých vlastních představ. Ukazuje i to, že dovolená v exotice nemusí být tak drahá, jak se na první pohled zdá. Exotiku lze dosáhnout stejně, jako dovolenou v Evropě. Více se dozvíte zde >> Jana je také Autorkou nového ePrůvodce Bangkok, kde je podrobný návod, jak se dostat do Bangkoku bez cestovky a co zajímavého je v Bangkoku k vidění a prožití. Více se dozvíte zde >>

Nejnovější příspěvky

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.